De lovade bilderna



















Min kväll

Denna valborg blir lite annorlunda då jag får tillbringa den med min pappa, Men vi ska iväg till Roger och Ylva som bor på en hästgård så det blir bra, tar med mig kameran och ska försöka smita iväg och ta lite bilder på hästarna! Det är ett travstall men finns även 5 ponnyer som barnen har! Men ska iaf dit på grillning så får vi se hur länge vi stannar, beror lite på hur mycket min rygg orkar. Annars får jag väl låna en säng en stund ;)

Bloggtorka

Har verkligen bloggtorka just nu, har ingen aning om vad jag ska skriva om! Men här kommer iaf en liste med vilka bloggar jag läser samt motivering till varför!

Dressyrmupparna - ja, vem följer inte dem inom hästvärlden? dock tycker jag att det har varit sämre uppdatering sedan de bytte hemsida, men man får inte glömma att de har ett liv utanför bloggen också. Bara ovant då man är van att det kommer massa inlägg per dag!

Teamsl - en blogg som jag tidigare bara tittat in på då och då men som jag nu följer dagligen. börjar bli en favorit!

Ponilovers - då jag läst dressyrmupparna väldigt länge så vill jag självklart läsa denna blogg och se hur det går för Victoria med Braven!

Ponnyprinzarna - När caspers ägare startade blogg tillsammans med sin kompis såg jag en möjlighet att kunna följa deras utveckling, verkligen roligt att följa en ponny som man kännt.

Silversimona - en nystartad blogg av Simonas nya medryttare. Inte bästa uppdateringen men jag följer den för att höra mer om simona och deras framgångar tillsammans!

Bloggar som jag tittar in på då och då
YrsaSanna - en blogg som egentligen inte har någon inrikting. de skriver om lite allt möjligt :) Yrsa är en klasskompis till mig och även hon som hjälper mig en del med bloggen.

iporiz - ena tjejen köpte en ponny vid namn San Ziro av en tjej i stallet. Tittar in lite då och då för att se hur det går för dem!

valborg

Lagom roligt att för några timmar sedan få höra att mina valborgsplaner helt enkelt inte blir av? För min del lär det bli som en helt vanlig helg med andra ord, typiskt!


Ridskolehästar

Är precis hemkommen från ridskolan och kom dit så pass sent att lektionerna hade börjat, men knäppte några bilder där iaf! ;)

Golden griffith


Ginger


Falcon



Majim

Helga

Flurry


Smulan


FRIDAY!

Det är verkligen jätte roligt att jag fått en jämnare och högre besökslista! :D Fortsätt så och kom gärna med förslag på vad ni vill läsa på! svårt att få med hästrelaterade inlägg då jag endast kan vara i stallet och titta på hästarna än sålänge. Men idag tänkte jag åka ut till ridklubben igen och även ta med mig kameran och fota lite! dock vet jag itne om jag vågar mig in i valack hagen då vissa av dem är väldigt på och jag kan inte flytta mig speciellt fort om någon skulle bli för på! Men får se om de änns är ute när jag kommer dit, men hoppas det ;)

Ikväll kommer de 3 bästa på middag, vilket ska bli väldigt roligt! Sedan ska de vidare ut på krogen medan jag får stanna hemma, hm...




tävling hos Ponnyprinzarna


Jag är med och tävlar, var med du med!

Äntligen är den hemma!

JAG ÄR JUST NU ÖVERLYCKLIG FÖR HAR ÄNTLIGEN FÅTT MITT EFTERLÄNGTADE PAKET! WIIII! :D

Ta en ordentlig titt på snyggmössan nu!






Vad du är snäll, min kära lilla ponny...

Läste precis blogg Teamsl och såg då att Sofia genne lagt upp ett inlägg om sin förra B-ponny. Där fanns det även en video med som jag tycker alla ska titta på, den berör verkligen och man tänker tillbaka på sina ponnyår!


Bästavännen <3

Det är som ett hårt slag i magen, men jag vet att det jag valde att göra var och är det enda rätta. Om jag inte gjort detta beslut hade jag iof inte gått och brutit min rygg, men då hade jag aldrig kunnat släppa det. Man märker inte hur mycket man saknar något förrän det är borta. Nu är det jag som är besökaren när jag kommer, känns helt fel då allt detta varit mitt... :(

Men jag är jätte glad över att jag hittat någon som tar över och tar hand om min lilla pärla!


studentmössan

Kul att min studentmössa är spårlöst försvunnen och vi har studentmösspåtagning imorgon! har ringt runt till posten och de vet att den var i stockholm den 20e april, men sen kan de inte se mer vart den tagit vägen... så jävla typiskt! Jag tycker att posten i Järna kunde se på datorn på något sätt om de har mitt paket inne, men de kunde inte se ngt tydligen... suck!

bättre/sämre

Vad tycker ni om det nya utseendet på bloggen, bättre eller sämre än innan?
BlaBla

First day

Träningen för Eva och Timjan gick bra, men då hon red i ridhus så var det inte så lätt att fota, därför blir det inga bilder från ridpasset. Idag har jag även åkt till skolan och lämnat en bäddfotölj tillsammans med mamma. Eftersom jag inte kan sitta flera lektioner på raken så kommer jag att ha den som säng så jag kan ligga ner på lektionen. Efter det blev det dags för "hindermöte" på billsta. Vi diskuterade vad vi ska bygga för hinder osv.

Imorgon är det även första skoldagen för min del, men kommer endast gå till lunch då det är idrott på eftermiddagen, kan bli liiite svårt att vara med på ;) Som tur är har jag en underbar vän som hjälper mig med skjuts till och från skolan!

mina medryttarhästar

2003 red jag två Åsnor vid namn Emil och Cassandra, red dem i några månader. Var med om några "åsneturer" och talesättet envis som en åsna stämmer verkligen. Om de ville gå någonstanns så gick de dit helt enkelt. En tur så drog Emil in på en uppfart till ett hus och ställde sig och kissa, jag hoppade av och försökte dra bort honom innan han började kissa men det ville han inte! En annan tur drog han in på en tomt och började käka ur rabbatterna, hoppade då av igen och de gamla paret som bodde där trodde att jag ramlat av, tur det! haha, de skulle bara veta hur deras rabatter såg ut. bara skaften kvar på blommorna!

Jag och Åsnan Emil


Åsnan Cassandra



2004/2005 red jag en stor häst vid Namn Champis, jag änskar dock att det var nu jag red henne då hon var utbildad msv dressyr. Menmen. Red mest ut på henne då jag inte kunde rida hästar i form under den tiden, men det var ett riktigt sto och egentligen lite för mycket häst för mig! ;)





2006 började jag på en D-ponny vid namn Önnarps Katleen då jag ville ta vara på mina ponnyår. Red mest ut tillsammans med hennes ägare, men sen blev det krångel mellan mig och ägaren när jag skulle sluta så slutade med att jag red själv den sista månaden. Katleen var inte den lättaste hästen och jag var inte dirket något duktig ryttare heller ;)




2006 började jag rida min älskade lilla Casper! Han hade tidigare stått på ridskolan, var min favrit där och red honom på varje lektion under ca ett halvår. Han såldes sedan och jag kämpade med att få kontakt med den nya ägaren för att komma och hälsa på! när jag väl kom dit så frågade hon om jag ville bli medryttare på honom och självklart så tackade jag JA! har nog aldrig varit så lycklig!














Men sen såldes han och det är verkligen det värsta som hänt i mitt liv, vet inte hur länge jag grät... Han kommer alltid att minnas och det kommer alltid att vara den bästa tiden i mitt liv. Både Amanda som köpte honom och hans nuvarande ägare Katrine kan nog intyga om att han är en otroligt underbar ponny som inte går annat än att älska!


2007 efter att casper såldes började jag rida Rodrigo, en C-ponny valack.



sommaren 2008 red jag en travare vid namn Rune och en Arab vid namn Savannah. Började rida dem tillsammans med min kompis Sabina som redan ridit dem i några år.

Sabina och Savannah (hon har nu avlivats då hon hade en tumör)


Det fanns även två shettisar som vi brukade köra, på bilden kör moa och sabina!



Rune dog i hagen ett par år senare då ägaren eldade ner en stor brasa,. han blev så rädd att han ramlade ihop och dog :(


Galna som vi var så provade vi att köra Rune med Shettisvagnen, den hade långa skacklar. Men vi hade ingen aning om varför han hade slutat på travet eller någonting. Men han var lite seg att rida, men när vi spände på vagnen så blev han överlycklig! vi började att prova i hagen, det fungerade så vi gav oss iväg på en tur! men det vi inte tänkt på var alla stenar som skulle flyga upp i våra ansikten. Men vi satte oss i vagnen och körde iväg utan hjälmar eller någonting, nu efteråt vet i hur farligt det egentligen var!


Red dem endast under sommaren då det itne var några träningsmöjligheter, vi red ut på galna turer och hade roligt! Började sedan på Simona!


Vintern 2010/2011 började jag rida unghästen Fendi!


Jag trappade alltså ner på ridandet med simona, red knappt en dag i veckan under tiden jag red Fendi. Men i höst när jag får börja rida igen hoppas jag att jag hittat en häst att rida!

Träning

titta här vad söt! haha, jag vill också ha en liten pingvin! ;)

Idag ska jag tillsammans med Linnea och viktoria följa med och titta när Eva tränar med Timjan i Gnesta, tar med mig kameran så vänta på bilder ;) tycker ni föresten att det har blivit för många bilder?


Ändringar

Som ni kanske märker så har det skett en del ändringar på bloggen och mer kommer det bli, så håll ut!

Bästevän

Kom på att jag har ju inte visat hur den nya delen av mig ser ut! säg hej till min 8veckors kompis!



Silver Simona ox

Idag har jag varit ute och farit hela dagen, det är verkligen stor skillnad på vad jag orkar med nu jämfört med för en vecka sedan! Först åkte jag och pappa till Trosa och köpte varsin mjukglass och tog en promenad i solen. Åkte sedan hem till Roger och Ylva. De har en hästgård då Ylva tränar travare. Det finns även 5 ponnyer på gården som barnen har! ;)

Sen bar det hemåt för att äta middag och sedan åkte jag ut till Simona, då jag och Linnea skulle ta lite bilder. Det är så otroligt svårt att få fina bilder på Simona då hon bara tycker det är tråkigt! ;) Men vi lyckades med några!












Sist men inte minst, min favorit bild!

Vinn länkning!

Denna bild är redigerad, den som gissar rätt vad som är ändrat vinner en länk i alla mina inlägg under alla mina inlägg i 3 dagar! Kan säga att det endast är en sak som är ändrad.


Aida










Plaza


















Plaza och Aida

Eftersom jag inte har så mycket att göra på dagarna så åkte jag ut till Beatrice idag för att Fota hennes hästar! Hon börjde med att rida sitt arabsto Plaza sedan tog vi in hennes unghäst och fotade även henne, men utan ryttare.

Vill ni se fler bilder?

Plaza


Aida

Galoppbana

Det jag helst skulle vilja göra är att åka till en galoppbana och göra precis likadant som jag gör när jag rider ut, och när hon då sticker bara låta henne springa och se vad hon gör, samt prova att driva på henne och se hur hon reagerar på det. Men en sån sak kan jag inte göra i skogen då det finns ett slut på skogsvägen...  Men då Simona verkligen inte tycker om att bli lastad så blir det svårt. Och vi har faktiskt gett upp Simona och lastning.


En vanlig uteritt

Jag har fått väldigt bra förslag på lösningar till mitt problem. De flesta handlar om att jag ska hålla henne sysselsatt. jobba med övergångar, skänkelvikningar osv...

En vanlig uteritt för mig ser ut så att jag periodvis rider henne på lång tygel i skritt och trav, och sedan jobbar jag henne i båda gångarterna. Då jobbar jag mycket med skritt-halt, halt-skritt, skritt-trav, trav-halt osv...

jobbar även med att flytta henne för skänkeln, rider volter där det finns plats samt rygga... Vet inte riktigt om jag kan göra mer saker för då lyssnar hon verkligen jätte bra. Och jag provar bara galoppen och hon verkligen känns lydig i skritt och trav och att hon känns eftergiven. och ibland kan det gå jätte bra och jag kan galoppera en bra bit, och sedan måste jag bryta av för att hon blir flack och slår upp skallen... Men vissa gånger kan hon kännas jätte fin och så fattar jag galopp och så for hon iväg... ibland hinner jag stoppa henne och det gör jag genom att jag vänder henne. Men oftast är hon så pass kvick att när hon börjar sticka så sticker hon med en gång, så farten blir för hög för att kunna vända henne... Sen när jag försöker bromsa och tar i tyglarna så känns det som att ta i tyglarna som om bettet skulle sitta fastgjutet någonstans, blir liksom ingen reaktion alls. Då jag har fått stopp på henne har varit genom att jag skrikit till eller slagit till henne på halsen. Inte så att jag tar i allt vad jag har precis. Det låter hemskt och ni får säga vad ni vill, men det är inte förrän då som hon vaknar till och jag kan få någorlunda kontakt igen.

Förslag på lösning?

skulle  vilja veta vad ni tycker om mitt problem, är glad om jag får så många olika förslag som möjligt då allt känns hopplöst just nu...

Jag har ett ganska så stort problem med Simona. Det är en arab (men hon är mer som en vanlig ridhäst att rida, inte sådär studsig som de flesta araber är). När jag rider på banan går allt bra, då använder hon sin energi till att jobba, men är vi rider ut så kommer problemet... i skritt och trav går det bra (oftast) men hon har en tendens  att gärna sticka i galoppen. och det är inte så att hon sticker och sen får man kontakt.  utan hon stänger av helt och bara drar järnet... ibland känns det jätte bra i traven och man provar galopperar, och så känns det bra, men sen så vänder det tvärsnabbt och hon bara drar och man får ingen som helst kontakt. Det som är så svårt är det att hon visar inget tecken innan som gör att man förstår att hon sticker. utan direkt när man känner att hon drar så är det kört....

det är jätte tråkigt att inte kunna galoppera på sin häst ute i skogen när man vet att det är det bästa hästen vet. jag har provat med skarpare bett, men då stänger hon av ännu mer... vet verkligen inte hur jag ska gå vidare med problemet. kan inte rida ut med kompisar då hon drar iväg direkt när den andra hästen hetsar eller kommer före...

Har tidigare haft olika nosgrimmor på henne, men sen tog jag bort nosgrimman då det ändå inte gjode någon skillnad. sen började jag rida med martingal så att hon inte kunde slänga upp huvudet och dra, och det gick suuuper, men sen lärde hon sig hur hon skulle göra för att kunna dra ändå... tog då till nosgrimma och hon blev superkänslig i munnen, räckte med att pilla lite med fingret så hejdade hon sig och kunde galoppera långa sträckor utan att hon drog och hon verkade nöjd. men nu har hon lärt sig att komma undan även det...

skulle vara jätte tacksam för vad ni tror skulle hjälpa, för vet verkligen inte hur jag ska gå tillväga...

Svar på kommentar


Jag har ingen egen häst. Simona (bruna araben på headern) började jag rida sommaren 2008. Hon har varit som min egen, ägaren har endast ridit om det varit så att jag inte kunnat komma ut på lång tid pga att jag varit sjuk eller liknande, men annars har det bara varit jag. I vintras började jag rida 4 åriga halvblodet Fendi (Svarta hästen på headern) och det blev då mindre ridning på simona. Rider även på ridskola varje fredagkväll. Men nu när jag har ramlat av Fendi och brutit ryggen så får jag inte rida alls på ca 4 månader, allt beror på hur det läker! ;)

Vet inte hur det blir när jag börjar rida igen, kommer troligtvis fortsätta lite då och då på simona och sen får jag se hur det blir med Fendi och allt.

Hoppas att du är nöjd med ditt svar! ;)

header

Tycker att det är dags att byta header, Men jag har inga nya vår/sommar bilder så det får bli då jag kommer iväg och fotar lite, vilket kan dröja... Sen så måste jag höra med Yrsa som brukar hjälpa mig när hon har tid osv ;)


Min hund är inte som alla andra hundar...











Händelserik dag

Idag har jag gjort riktigt mycket faktiskt! vaknade först vid 7 av att jag var trött i ryggen, så behövde gå upp ett tag för att sedan kunna lägga mig igen för att sova vidare. Vid halv 12 åkte jag ut till billsta och pratade med Lotta, riktigt trevligt! Hann även träffa carro en snabbis innan jag skulle åka hem! tiden går så fort när man har trevligt, kl var redan halv 3 när jag var hemma. Slängde i mig lite lunch och åkte sedan ut till Fendi för att titta när Jojjo red, gick riktigt bra! (:

Nu blir det att ligga i sängen och vila ryggen ett tag, känns att jag har varit igång idag... Har även blivit erbjuden ett annat projekt, men får se hur det blir och vad jag kommer att orka med! :P


Horsemanship ist för ridning

Då jag inte kommer att kunna rida på ett tag, så måste jag kunna jobba med hästar på något annat sätt annars kommer jag bli galen. Det går inte att bara vara ifrån hästarna i ett halvår för att man inte kan rida. har då läst en del om grunderna inom Horsemanship och har bestämt mig för att göra med med Simona. Tror dock att hon kan en del av dessa övningar redan, men det var länge sedan de tränades!

Som jag sagt tidigare så är Simona en väldigt snäll häst, men som säkert i grund och botten bestämmer väldigt mycket. Men då hon är så pass snäll och smart så märker man inte riktigt det, förrän när man rider ut. Ett exempel är det där med att hon sticker, en häst som vet att den inte bestämmer och känner sig trygg med ryttaren ska helt enkelt inte sticka, det är grunden. Därför har jag valt att prova horsemanship med henne. Det som är inklippt här nedanför är grunderna som jag tänkt börja med, och sedan jobba vidare utifrån det.

Vad tycker ni, låter det som en bra idé?



Grunderna i Horsemanship

"Gå fram: Ställ dig 2-3 m framför och mot hästen. Gör dig liten, backa lite, titta ner och tag hem på grimskaftet. Så fort hästen bara tänker framåt släpper du på linan. Händer ingenting gör du det lite mer obehagligt genom att ta hem på linan men kom ihåg att hela tiden ge eftergift så fort du känner en tanke eller rörelse framåt från hästen. Beröm med hand och röst när hästen är hos dig (ej närmare än 50cm [se nedan under stanna]), se inte hästen i ögonen (bekväma platsen).

Ryggning: (samma princip som ovan fast tvärt om) Gör dig stor och dominant och kanske hotfull; se hästen i ögonen och tag ett litet steg framåt och om inget händer viftar du med grimskaftet. Är hästen ”på dig" så dunka den på bogen med knytnäven och sker inget ändå så ge den ett knä eller ett lätt rapp med grimmskaftet.. Har du en häst som kan tänkas sparka eller bita så gör du övningen med distans och använder enbart grimskaftet (skaka, rappa). Det viktiga är att ökningen av obehag sker ganska snabbt och om möjligt intuitivt men inte i ilska. I början behöver eftergiften inte vara sekundsnabb men så fort hästen ryggar lite på små tecken så återgår du till normal eftergift dvs. slutar med obehaget inom en sekund.

Stanna: Precis som med ”gå fram” och ”rygga” så är första hjälpen din egen kropp. Låt hästen gå fram enligt ovan; stanna, sträck upp dig och se hästen i ögonen, behövs det så visa en handflata. Stannar inte hästen så påbörja en ryggning enligt ovan men avbryt så snart hästen står still. Släpp ned grimskaftet, andas ut och titta ned.

Först när hästen kan gå fram, stanna och rygga kan du börja leda den. Enda skillnaden är att hästen nu ska vara i axelläge. Är den för långt fram så skakar du på grimskaftet eller kör du en hel ryggning enligt ovan.
Är den för långt bak markerar du med grimskaftet att du vill få fram den. Är du osäker på hästen så gå tillbaka till övningarna: Gå fram, rygga och stanna. Annars provar du att få fram hästen genom att slå dig själv (lätt) på ryggen med grimskaftet eller bakåt-rikta en fot mot hästen (utan att beröra den) eller, bakom din egen rygg, klippa till med grimskaftet på hästen samtidigt som du ändrar riktning från hästen och går vidare.

Stannar inte hästen när du stannar så skakar du linan. Hjälper inte det så kör du en hel ryggningsövning enligt ovan (utan ilska).

Låt hästen vara ifred när den gör rätt. Titta bara dit du ska som den ledare du är. Tänk också på att du har två hästar i en, träna bägge sidor !

Om man inte kan leda en häst skall man vara försiktig med att rida den.
Grunden bygger du på marken och inte i himlen.

Still----laaa !
Om du lär hästen att stå still har ni nytta av det i nästan alla situationer framöver.
Börja i inhägnat område. Förbered hästen genom övningar som gör den mentalt avslappnad och medgörlig.
Släpp sedan grimskaftet rakt ned och använd ett lugnt röstkommando tex 'Still---laaa'. Gnugga pannan, gå runt och stryk hästen med händerna, gå ifrån lite, gå en större och större cirkel runt hästen osv. (I början går du ofta tillbaks och stryker).
Varje gång hästen flyttar en hov korrigerar du snabbt tillbaks till utgångsläget med hjälp av grimskaftet (som du sen släpper rakt ned tillsammans med ett 'Still---laaa'). Efter ett tag tröttnar hästen och kommer att stå still; se bara till att inte du tröttnar först, det kan vara väldigt tålamodsprovande så ställ in dig på ett långt och envist pass.
I fortsättningen kommer hästen att stå still när du släpper grimskaft (eller delad tygel) rakt ned. Hästen kommer att testa dig och då gäller det att alltid korrigera om den så bara flyttar en hov.
"

 

Detta är mitt mål!!!




Besökare

iMn besökarstatistik här på bloggen går minst sagt upp och ner, haha!


studenten

Har precis fått ett sms om att min studentmössa nu är på posten och påväg hem till mig! läskigt hur nära studenten är, om 52 dagar varav 33 skoldagar. Det är nästan igenting! Men för min del blir det färre skoldagar då jag troligtvis kommer att sköta ganska så mycket hemifrån.

MEN
det som inte är fullt så kul är att jag eventuellt inte kommer att kunna åka med på flaket (beror på hur det känns i ryggen) och heller inte kunna vara med och fira på kvällen :( väldigt tråkigt då man bara tar studenten en gång i livet...


Simona

Idag tog jag och pappa en tur till Simona då jag kände att jag ville träffa henne, var ett tag sist och det är väldigt tråkigt att bara sitta inne och göra samma sak varje dag! med hjälp av pappa tog vi henne till ridbanan där jag löslongerade henne lite grann. hon fick även gå runt och bara ta det lugnt en stund. Under löslongeringen blev hon väldigt sprallig. hon gasade på längst långsidorna och brallade runt, men måste säga att hennes brallar är så himla små! haha, riktigt söta. filmade dock inte för då hade väl pappa blivit jätte rädd för att simona skulle springa över mig eller sparka mig av misstag, då man inte har samma koll.

Jag filmade henne när hon släpptes på ridbanan, och gud vad kinkig hon är över vart hon ska rulla sig! man ser tydligt på videorna att hon har tappat en hel del muskler, men det är klart, svårt att ha kvar alla muskler när hon inte går så ofta...





Fendi och Eva-Lotta

igårkväll när pappa kom och hämtade mig så åkte i ut och hälsade på Eva-Lotta och Fendi! riktigt roligt att komma ut och träffa lite hästar! Jag ska dit på torsdag igen och titta när Jojjo rider Fendi, hon skulle rida honom för att sätta lite gränser, och så att han förstår att fram är fram osv. just nu verkar han inte riktigt förstå vad man vill alla gånger, men som sagt så är han ju inte riden så mycket!

besök och säkerhet :)

Idag kom Madde och Helena på besök vilket var väldigt trevligt! skönt med någon händelse under dagen ;)

Vi tittade en del på säkerhetsvästar samt hjälmar, vad som är skönt, snyggt/fult samt säkert!
Då jag troligtvis kommer att börja rida med säkerhetsväst under alla ridpass nu mera så känner jag att jag behöver köpa mig en väst som jag känner är skönt, mjuk och följsam. Har då bestämt mig för den här från hööks..



Den formar sig bra efter kroppen och ser otroligt skönt ut! Men nu är det så att jag har ett presentkort på 2400 och den här västen kostar 1990 kr, men skulle även behöva en ny hjälm då jag har ramlat av x antal ggr med min och den är väldigt utsliten!

Men får titta om pappa eller mamma kan lägga till lite + att jag får lägga lite extra så kan jag nog få med mig en hjälm hem också! blir nog denna från hööks (fast i svart).


Allt går, bara man vill

Om man inte kan sitta mer än en kortstund så får man helt enkelt flytta in sovrummet till vardagsrummet!


uppdatering

Finns inget att skriva om här i bloggen då jag inte kan göra någonting just nu. Mina dagar består mestadels av att jag ligger i sängen. Klarar av att  vara upp och sitta/gå en liten stund, sen blir jag för trött i ryggen och måste lägga mig någon/några timmar. Ni anar inte hur tråkigt det är att vara tvungen att ligga i sängen för att ryggen gör ont, men man är så pass pigg att man inte kan sova? Alltså ligger man bara där och önskar att man kunde vrida tillbaka tiden så detta aldrig skulle hänt...

Olyckan hände som sagt i måndags och i redan i onsdags eftermiddag fick jag åka hem från sjukhuset. Redan när jag kom hem ville jag tillbaka igen då jag började må sämre och kände att det kändes mycket tryggare på sjukhuset. Men det gick såklart inte, men redan dagen efter var det bättre igen!  Igår var jag ute på billsta och hälsade på i ca 20 min, sen sov jag i 3-4 timmar när jag kom hem för blev helt slut av denna ansträngning...

Det värsta av allt är att jag är så beroende av andra hela tiden, det är inte mycket jag kan sköta själv, och det är nog det värsta av allt! Men det som ska bli allra skönast när ryggen är läkt är att kunna vända på sig i sängen, det är så sjukt jobbigt att ligga stilla på ryggen timmar ut och timmar in.

Men ska ha korsetten i 8 veckor nu, och måste ha den hela tiden förutom på natten då jag ligger stilla på ryggen. Om 2 veckor ska jag till sjukhuset och röntga och sen om 6 veckor igen. Ser det ut som de trott blir jag alltså av med korsetten då. Men kommer självklart fortfarande ha väldigt ont i ryggen och troligtvis ha svårare att röra mig då jag inte kommer ha korsetten som stöd. Sen tidigast om 4 månader kommer jag kunna sitta på en häst igen. Men det blir en massa sjukgymnastik för att bygga upp musklerna i ryggen igen, så lär dröja ca ett år innan jag är helt återställd...

Men får kämpa nu så att jag hinner med allt i skolan också, vet som sagt inte hur det kommer bli med den. Men efter påsklovet ska jag försöka och se... Grejen är ju den att jag inte orkar sitta uppe sålänge, max en timme liksom, och hur ska det då gå i skolan? måste lösa det där på något sätt...

Olycka

Igår var jag ute och red fendi, vilket resulterade i en avramling som slutade väldigt illa! hade sjukt ont i ryggen så åkte in till akuten, liggandes i bilen då jag inte kunde sitta upp. Väl på akuten så blev det röntgen och massor av undersökningar. Visade sig att jag har en bruten rygg "/
Min översta ländkota är bruten, så blev kvar över natten då jag skulle göra magnetröntgen idag. Men det hanns inte med idag så blir imorgon bitti, alltså ytterligare en natt på sjukhuset. Sedan kl 21.00 igårkväll har jag legat på ryggen och får inte röra mig, kan dessutom  inte göra det heller...

Så troligtvis blir det korset i 12 veckor, kan alltså inte rida på MINST 3 månader!

Ridpasset på Fendi

Fendi var jätte duktig igår! Vi red på ridbanan och denna gång longerade vi inte lika länge innan, endast några varv i båda varven. Red  sedan på fyrkantspåret och lite större volter. Först tyckte han det var onödigt att gå längst fyrkanten, han ville springa runt på en volt i mitten ;) Sen började hästen i hagen brevid busa runt och då ville självklart Fendi också busa, men det blev inga stora skutt som tur var ;) När vi stängt in hästen i boxen så fortsatte vi och det gick jätte bra. Han lyssnnade jätte bra på halter och igångsättningar, samt började söka sig neråt som han endast gjort vid longering förut, DUKTIG HÄST! :D På måndag ska jag ut igen och längtar verkligen! :D


Så började min Anemi

Då det har kommit funderingar kring min järnbrist, hur jag märkte det och hur jag gick tillväga så tänkte jag nu dra det lite kort!

Det började för 2 år sedan då jag kände mig väldigt trött, märkte det främst när jag red, blev helt slut redan efter att jag endast ridit fram hästen. Mammas Sambo trodde då att det kunde vara Borelia. Han har haft det och hade samma symptom. Jag gick då till vårdcentralen och tog blodprov, de kollade borelia men även lite andra saker. Fick även prata med en läkare, och vet ni vvad idioten sa? jag berättade att jag blev så trött när jag rider, att jag inte orkar någonting och så har det inte varit förut. då kläcker han ur sig: "men sluta rid då" som om det är problemet? TRÖÖÖÖG läkare!

Sen kom resultatet hem, och läkarna ringde även mina föräldrar. De berättade då att jag var tvungen att åka akut till huddinge akuten, då provsvaren inte alls var bra. Sagt och gjort så hämtade mamma och pappa mig i skolan, på julavslutningen och så åkte vi till huddinge. där blev det mer prover och det visade sig att jag hade väldigt lite blod i kroppen (Anemi). De ville  ge mig blod, men då jag har gått med det här så pass länge och orkat "leva normalt" så bestämde de sig för att ge mig en hög dos med järntabletter. Normal dos för vuxen med järnbrist är 2 tabletter om dagen, men jag fick 4 st om dagen.

De sa att de tyckte det var konstigt att jag änns orkade gå med det lilla blod jag hade i kroppen. Men andra ord kan man säga att det var väldigt bra att jag kollade upp det! Efter ca 6 månader provade jag att sluta med järntabletterna, men värdena sjönk dirket så det var bara att börja äta igen. För några månader  sedan sänkte vi dosen till 2 tabletter om dagen och första veckan var riktigt jobbig. Somnade hela tiden och var allmänt trött. Sen för några veckor sedan så slutade jag helt men märkte nu att det inte fungerar så har börjat med den höga dosen igen. Problemet är troligen att min kropp inte kan ta upp järnet från maten så jag kommer troligtvis att fåå äta dessa tabletter hela livet!

Om ni känner igen dessa symptom så kolla upp det, skadar verkligen inte! ;)

Hoppträning

Igår blev en väldigt "fram och tillbaka dag" Började med att åka ut till simona, sedan hem och göra sig iordning då det skulle komma gäster, då Jörgenn fyllde 45 år. Hann vara hemma i ca 1,5h sen var det dags att åka till billsta för att rida lektion. vi hoppade och jag hade Regent, han var lite av och på idag, inte riktigt det flyt som jag hade önskat. Sen var det bara att åka hem och duscha och fräscha upp sig för att vara social med gästerna igen! ;)

dock märkte jag idag att min Järnbrist är sämre igen :( har provat utan tabletter i några veckor. Men det funkar inte längre. Blev helt slut igår, både när jag red Simona och Regent, och jag jobbade inte änns hårt? Det känns precis som när man rider och har hög feber, svettas mede ngång, blir matt, och snurrig... inte roligt!

Så nu blir det att börja med de där tabletterna igen...

Dressyrpass på simona

Igår red jag till ridhuset med Simona, tyckte att det var dags för ett dressyrpass! Det gick riktigt bra måste jag säga. Hon var mycket mjukare än vad jag trodde, men det märks att hon tappat muskler under vintern... Red mycket serpentinbågar med en 10m volt i varje båge, i både skritt och trav. Hon kändes mjuk och fin. Sen blev det lite galopparbete, och i höger varv gick det jätte bra, hon rullade på i lagom tempo och jobbade på med hela kroppen. Sen i vänster varv, som är hennes svåra varv kände jag inte riktigt vart jag hade henne, hon försvann och började studsa och byta galopp, så då var det bara att bryta av och börja om från början.




Moppen

Idag kom pappa och skulle hjälpa mig att starta upp moppen, men det var inte så lätt som vi trodde... Den ville helt enkelt inte. men efter ca 2 timmar så fick vi igång den! Det är så himla skönt att ha moppen igång nu, att kunna ta sig överallt när man vill! slipper vara beroende av skjuts och när föräldrarna kan!

Lolli

Kom hem riktigt tidigt från skolan idag, redan kl 12! Idag ska jag iallafall ut till Lolliphop. Men då hon har en galla på höger bakhas så var sverker ute och satte lite nålar och hon ska då vila hela veckan. Så får katarina känna hur hon känns när hon kommer hem. Så tyvärr blir det ingen ridning som det var tänkt från början, men åker iallafall ut och pysslar lite med henne, så hon inte känner sig helt övergiven! ;)

Dagens ridpass

Idag var jag som sagt ute hos Fendi! Eva-Lotta började med att longera honom så att han kunde busa av sig lite vilket var väldigt skönt. Sedan hoppade jag upp och hon hade oss på lina då de gjort så tidigare. Gjorde lite halter och igånsättningar. halt-skritt, skritt-halt, trav-skritt, skritt-trav. Han lyssnade väldigt bra ppå hjälperna och var väldigt uppmärksam! Kameran fick även följa med ut så här kommer lite bilder! ;)








Lukas, Eva-lottas Shettis!


Två inackorderingar i stallet, titta vilken liten shettis!!


Fullt upp!

Min vecka är verkligen helt full! vet inte riktigt hur jag ska hinna med allt, menmen får kämpa på!

Måndag: (Hemma 15.30) Rida Fendi, ev passa syrran
Tisdag: (Hemma 15.50) Rida Lolli
Onsdag:(Hemma 17 eller 17.30) Rida Lolli, Studentskiva
Torsdag: (Hemma 15.50) Rida Lolli, ev. hundträning
Fredag: (Ledig) Rida Fendi, ev simona, ridlektion

Ska även rida Fendi och Simona någon mer dag i helgen!




Ridturen

Ridturen på Snabb gick riktigt bra! Red ut tillsammans med Sabina, Paulina och Alina. Vi red en ganska lång runda som tog ca 1h 40min att rida. Han stegrade endast två gånger denna gång, men idag var det inte lika oväntade stegringar vilket kändes skönt! Tror att han uppskattade väldigt mycket att komma ut och spring av sig och slippa ridhuset och dressyren för en stund! Får se när nästa gång blir då jag rider ut på honom, men förhoppningsvis dröjer det inte allt för länge! Han är så trevlig att rida ut på. Jag är van vid Simona där jag måste jobba henne hela tiden, och kan inte galoppera mer än några meter. Men med snabb kan jag bara slappna av och njuta av uteritten!

Vid 18 tiden åkte jag ut till Katarina då hon skulle gå igenom vart alla saker finns inför veckan. Ska nämnligen ha hand om hennes hästar måndag-fredag då hon ska iväg på jobbresa! Hon har en shetlandsponny vid namn Elsa, henne kommer jag bara att borsta och titta till. Sedan har hon Lolliphop som jag skrivit lite om tidigare, men det är iallafall henne som jag ska rida under dessa dagar!


Stallet

Idag jobbade jag i stallet, vilket var väldigt segt när man sovit lite två nätter i rad! menmen, sånnt är livet! ;) När allt var klart och hästarna var insläppta gick jag hem till Stina och Sofie som bor en liten bit från billsta. Ska passa deras två häster på påsklovet då de ska till fjällen. Var där för att gå igenom lite saker, hälsa på hästarna och lite sånnt! ;) Var hemma vid 5 tiden och då blev det middag och sedan har jag såsat framför TVn hela kvällen ;)

Imorgon ska jag rida ut på snabb tillsammans med Sabina och Alina. Lotta ville att jag skulle rida ut på honom igen och rida på en del och se hur han blir när han gjort av med lite energi. Alltså kommer jag att provocera honom lite imorgon. Kräva att han ska kunna vänta medan de andra skrittar lite före osv. Det har alltid gått de andra gångerna jag ridit ut på honom... Om Emma (Lottas dotter) ska kunna/våga rida ut på honom så måste han kunna stå still! Tyvärr så såg jag på vädret nu att det ska regna på eftermiddagen då vi tänkt rida, men hoppas att regnet kommer sent och att vi hinner ut innan! ;)


Tillbaka!

blev inte så långt uppehåll, för nu kör jag igång igen!

Igår red jag ut på Snabb tillsammans med Sabina. Han var väldigt glad och pigg över att få komma ut och slippa ridhuset! varje gång jag gjorde en halt så stegrade han... Men det var så konstigt, för jag kände inte när han stegrade? första gången såg jag bara att halsen kom upp liksom och fattade då att han stegrade. men det var bara en liten, och det blev flera små senare under ridturen.

Han är lite fräck för när man gör halt så trampar han runt lite, men sen när han står stilla, det är då efter en stund som han stegrar och han varnar inte innan. och sen efter stegringen gör han ett hopp framåt! Men när vi var tillbaka vid stallet och jag stod utanför paddocken så stegrade han helt plötsligt, och högre denna gång. blev då sur på honom och skule säga till honom när han kom ner men då stegrade han direkt igen och ganska högt denna gång. Så jag hoppade av direkt när han landat då det kom ut barn och jag vill inte att de ska få den uppfattningen om honom. För han är verkligen en jätte snäll ponny! jag har aldrig sett den här sidan av honom, men han var väl helt enkelt så glad över att komma ut!

RSS 2.0