Mitt rum

Nu har jag satt upp mina tavlor i rummet! det enda som egentligen saknas nu är en byrå/bänk under tavlorna och något på väggen över sängen! Älskar lampan som jag köpte på Ikea, riktigt mysigt när det är mörkt ute!






Järnbristen

Jag tror att mina blodvärden har blivit sämre igen :( blir trött för ingenting och känner inte att jag orkar någonting. T.ex de gånger jag varit ute hos simona senare tid, har inte ork till någonting och då blir det inget gjot vilket är väldigt tråkigt! Men ska ta nya prover snart så får jag se vad de visar... Alla säger att jag måste äta mer grönt och nyttigare mat som innehåller mer Järn. Men problemet är inte att jag äter för lite, utan problemet är att min kropp inte tar upp järnet. Läkarna tror dock att jag kommer få äta Järntabletter hela livet. Men sålänge det funkar så tänker jag inte klaga! det funkade jätte bra när jag gick på förra dosen (4st/dag) men sedan skulle jag gå ner till halva dosen för de skulle se om det blev sämre eller om det blivit bra. men första två-tre veckorna efter att dosen sänkts var jag helt slut. orkade knappt hålla mig vaken på dagarna och ännu mindre rida...

Akalla 4H

Blev en riktigt tidig morgon, uppstigning 05.30 då jag skulle till min andra praktikplats! var väldigt segt att ta sig upp! Påvägen dit fick jag höra av Thom att Christina var ledig, vilket var jätte tråkgit att höra! men hon kom och  hälsade på under förmiddagen vilket var jätte roligt! Dock fanns det inte speciellt mycket att göra då det är 2 praktikanter till där plus 2 personer från arbetsförmedlingen. Vi var alltså 7 personer som jobbade idag och kommer vara så hela veckan så man behöver inte oroa sig över att det ska bli stressigt!

Det som var lite sorgligt idag var att vi skulle gå med en bagge till en annan gård i närheten då han skulle åka till slakt. Hans horn växer för tätt mot huvudet och det är då inget bra att avla på.

slutade kl 15 men var inte hemma förrän vid 17 tiden. helt slut, som vanligt. Känner mig dock inte bra alls, är illamående och känner mig konstig i magen, inte roligt! :(

Men hoppas på att vara frisk imorgon!

Ridpaus

Idag var jag och red ut en sväng på simona tillsammans med Eva och Timjan. Gick riktigt bra. så roligt att rida ut på henne när hon är lugn och verkligen vilar på stegen. annars blir hon trippig och vill bara springa iväg vilket inte är fullt så kul. Som ni kanske märkt så rider jag inte speciellt mycket längre. Har börjat rida unghästen Fendi, men  det har bara blivit en gång pga underlaget. han är oskodd och inte van att komma ut och se saker och ting. så han hoppar för minsta lilla och vi vill inte riskera att han skadar sig! men förhoppningsvis blir det bättre underlag snart! Simona försöker jag rida en gång i veckan men ibland har det inte änns blivit det. Sen så har jag min ridlektion varje fredag. Så man kan säga att jag nu rider 1-2 dagar i veckan.

Jag tycker att det känns väldigt skönt att inte rida speciellt mycket just nu med tanke på att jag alltid har hållt igång och ridit flera dagar i veckan. har liksom inte hunnit med något annat. men nu har jag tagit tag i allt och har nu mer tid över för kompisarna! vilket jag tycker är jätte härligt! :D

Helena och Madde får stå för bilden!


Resten av dagen

Resten av dagen spenderades hemma i soffan! riktigt skönt, 6 tiden kom resten hem och vi möttes då på domherren för att äta mat. Blev sedan kvar där till ca 20.30. jag skulle hem till johanna vid 9 då hon slutade så jag gick först hem och sen tillbaka med sällskap av jörgen och göran som gick ut med Daisy! väl hemma hos johanna så hjälpte hon mig att skriva mitt CV så nu är det påbörjat iaf! vi började titta på en film som jag tror hette unthinkable eller något liknanade. men strax efter så ringde anders, mosters man, och bad om skjuts från södertälje hamn. När vi gjort det var klockan närmare 23.00 men vi tittade klart på filmen och sedan var det dags att sova! sen vid 02.30 ringde hennes pojkvän och bad om att bli hämtad, men då stannade jag kvar!

Sydpoolen

I helgen är det MC mässan så det är två par från Karlstad som bor hos oss över helgen! Idag är de på mässan och jag ska då passa matilda hela dagen! vid 10 tiden åkte vi in till sydpoolen tillsammans med kusinen Emelie. Vi alla tyckte det var väldigt roligt och inte minst matilda. Åkte massor av rutschbana, badade i vågorna och mycket mer! tråkigt nog så fick matilda väldigt ont i magen efter att vi ätit så tiden där slutade inte så bra. men lyckades duscha av henne och komma hem. hon låg dubbelvikt i bilen och bara grät, stackarn! men nu är det bättre som tur är! Får se vad vi hittar på resten av dagen...


Praktikdag 9

Igår var det sista praktikdagen, både tråkigt och lite skönt! det har verkligen varit jätte roligt att få åka med Andreas runt och titta på en massa saker, samt se alla stall som man inte hade någon aning om att de fanns! Igår var vi på valla hela dagen. var lite veterinärbesiktningar av två jätte fina hästar samt hältutredningar! Har lärt mig mer om hur en veterinär som åker runt jobbar och vad allt innebär. riktigt lyckad praktik! nu är det dags att ladda om inför 6 veckor på Akalla 4h gård!

Ridlektion

På lektionen idag red jag Griffan. Hade lite bomarbete samt lösgörande övningar. gick riktigt bra! hon satt fast lite i vänstersidan först men efter lite skänkelvikning, volter, bommar mm så släppte det och hon blev jätte fin! dock tyckte hon det var jobbigt att galoppera så tog ett spö så jag bara höll i det, och hon blev helt galen! aldrig sett henne reagera så på ett spö tidigare? hon blev jätte stressad och bara drog upp huvudet och fick nästan panik. Vet inte riktigt varför hon betedde sig så... jag nöjde mig när hon släppte efter i nacken och gick hyffsat. la då bort spöt och då blev hon avslappnad igen. Hon brukar inte ragera så när man rider med spö så förstår verkligen inte vart det kom från...


Memories

Innan det kommer kommentarer om att jag är alldeles för lång för ponnyn så kan jag säga det att det är jag väl medveten om! det var min kusins ponny som de hade till sin dotter. men det var inte den snällaste ponnyn och jag red den lite då och då.

Indigo





Inga bilder

Gick inte att fota då det blev för mörkt :( men det går bli en annan gång. Denna bild är från en annan gång de lekt


väntan

Väntar nu på att Mamma ska komma hem då hon har Blenda med sig! vi ska bege oss ut med vovvarna så de får leka lite, hade även tänkt att ta med mig kameran ut så de blir lite härliga bilder! (:

Har varit lite dum mot vovven min, har sagt att mamma och blenda kommer så nu går hon runt och piper och väntar på att de ska komma ;) söt är hon allt.

Praktikdag 8

Måste säga det att det här har varit den skönaste dagen på väääldigt länge! blev hämtad ca 10.15 och vi åkte då hem till Andreas. Han skulle lämna släpet samt äta lite mat. Vid 11 tiden åkte vi till första stallet och redan strax efter kl 15 var jag hemma igen! :D Idag fick jag se endoskopi på häst vilket var intressant men även lite äckligt då det inte ser så mysigt ut, hästen började dock blöda näsblod också för den var känslig i slemhinnan så allt blev lite lagom mysigt ;) sen så har  det varit lite hälta, vaccinationer och röntgen!

från och med 16.00 skulle han ha smådjur hemma men jag valde att inte följa med på det då det är saker jag har sett förut. får alltid välja om jag vill stanna hos honom över kvällen och kolla smådjuren (de dagar han har de). Har varit med en gång då det var lite ultraljud och liknande saker!

26 Januari

Idag har det varit en väldigt lugn och skön dag! vaknade vid 11 tiden, verkligen jätte skönt att sova ut! vid halv 2 åkte jag in till södertälje för att klippa samt slinga håret! Blev ljusa slingor, så nu har jag ingen stor utväxt längre.
Passade även på att ta lite kort på mina älskade små djur! :D

Denna bild blev lite knasig, hon låg i min säng och såg tråkig ut så jag gjorde något ljud och då kastade hon sig fram




Praktikdag 7

Idag var det ungefär samma saker som tidigare, börjar bli lite tjatigt för er att läsa kanske menmen ;) På förmiddagen var det att kolla tänder, bölder, röntgen  samt titta på en häst som inte kunde stödja på sitt ena bakben! :( Åkte hem till Andreas vid 1 tiden då Helene (equaterapeft) skulle komma och känna igenom hans hästar. åt även lunch och sedan tillbringades eftermiddagen med att åka runt till olika stall och vaccinera... Hemma kl 18! Ikväll ska jag ligga i sängen och kolla på Heroes då jag är ledig imorgon!
Andreas skulle vara inne på ett företag som han är konsult åt och göra en massa pappersarbete, men det tackar jag för!

Löslongering

Läste precis detta inlägg och kände då att det är helt emot vad jag känner inför löslongering. Personligen tycker jag att löslongering inte är sämre än att longera med en lina, en häst kan bralla precis lika mycket om man har den på en lina eller utan. Om man står i mitten och hästen springer på en volt, fast i linan och börjar bralla så är det inget man kan göra för att den ska sluta. Visst man kan skaka på linan och försöka störa hästen, men vill den bralla så gör den det ändå.

"Man hör ju på namnet att det inte är longering. En häst som springer runt i ett ridhus/bana longeras inte.
De är med lina den longeras.
"

Det här tycker jag låter helt knasigt. vadå man hör på namnet att det inte är longering. Om man har en häst som lyssnar på kommandon såsom halt, skritt, trav, galopp, öka, minska så varför kan man då inte longera den utan en lina? Förstår inte riktigt vad hon då menar att longering är. Man känner sin häst och vet om den klarar av att göra det man säger även om den inte sitter fast. Att longera utan lina tycker jag visar att hästen vill arbeta trots att den är lös och kan springa iväg och göra något helt annat om den vill. Om man vet med sig att man har en sådan häst som smiter ifrån arbete om den inte måste, ja då är kanske inte löslongering är det bästa alternativet.

"Spänna in hästen och sen låta den springa. Den får ju bara motion men ingen muskelträning. Hästen måste ju först och främst hitta sin egen balans i hela kroppen för att ens kunna börja arbeta."

Förstår inte riktigt vad personen i fråga menar med detta. det är ingen skillnad ifall du har den på lina eller inte. en häst får ju inte mer muskelträning för att den sitter fast på en lina än om den är lös? jag håller helt med om att hästen måste först och främst hitta sin egen balans för att kunna arbete, men ännu en gång så gör det ingen skillnad om den är på lina eller ej? eller är det bara jag som är ute och cyklar?

Tycker även att det ser farligt ut när inspänningstyglarna är så lösa och dinglar. Tänk om hästen får fnatt och råkar sticka in ett ben där och sen är det kört liksom.
Hästen springer och rycker sig själv i munnen. Ska man bygga upp muskler och kondition ska man göra på det hedliga gammla settet UT OCH GÅ OCH KLÄTTRA I SKOGEN!
Det spelar ingen roll vad de är för bett man har ett ryck i munnen känner hästen gott och väl med vilken bett typ som hälst."

Klart hästen kan fastna med ett ben i inspänningstygeln, men det är något som man själv får känna av. har man en häst som man vet är lite busig av sig, ja då kanske man ska ha den på lina för att ha lite bättre koll. det med att hästen springer och rycker sig själv i munnen spelar heller ingen roll ifall den är på lina eller ej! jag skulle snarare säga att det är skönare för hästen att vara utan lina då linan drar och rycker lite i bettet den med. Det du menar med det sista är ju egentligen att man inte ska longer alls utan man ska istället få ut och klättra i skogen, men vad har det med löslongering att göra?



Simona

Var ute och red Simona idag, var ca 2 veckor sedan sist om inte ännu längre tid sedan. Det gick helt okej men då banan är full av snö så går det bara att rida runt. känns lite tråkigt då man inte kan jobba hästen på samma sätt. kan inte göra volter eller någonting. Men jag jobbade med tempoväxlingar och rida henne i en lite högre form än vanligt då det är bra att variera! hon lyssnade väldigt bra men tyckte att hon satt fast lite i vänstersidan. men kände att jag inte skulle kunna få igenom den på något bra sätt när jag inte kan göra sidvärtsrörelser, volter mm.


Praktikdag 6

Idag blev det en väldigt kort dag och dessutom med sovmorgon, vilket uppskattades väldigt mycket! jobbade 08.30-14.00. Det var lite veterinärbesiktningar, röntgen och katt med juvertumör. Alltså inte så mycket, men imorgon blir det en längre dag skulle jag tro, börjar iaf 07.15!

Har nu varit på praktiken i ca en vecka och det är verkligen roligt att åka runt och titta på en massa olika saker. Lär mig otroligt mycket av att vara med och se vad och hur Andreas gör samt höra hur han tycker och tänker om olika saker. verkligen nyttigt! Det har fått mig att öppna upp ögonen lite för alla småsaker som kan skada så mycket om man inte stoppar det i tid.

lite förslag skulle hjälpa

Måste säga det att det är väldigt svårt att veta vad ni vill läsa om, därför kommer det nästan bara inlägg om vad jag har gjort osv. men ni får jätte gärna komma med förslag som gör att den kan bli mer läsvärd! :D

Shoppat

Min dag har spenderats i skärholmen i jakt på en ögonmask till min kusins fest samt på ikea för att uppdatera mitt rum! Hittade lite masker på Party Land men det var inte många som man änns kunde tänka sig att ha på sig, men fick bli en svart med glitter på ;) Ni får se den på bilderna som kommer att komma upp efter festen (början av februari).

Köpte iaf en lampa och en tavelserie på ikea!



Gårdagens ridtur

Glömde helt bort att skriva om gårdagen! Dagen började med att mamma ringde och väckte mig kl. 12.12. hon behövde hjälp med att lasta in en massa ved i bilen. det är några träd som har blivit fällda och då ska vi ta veden, eller ja såmycket som vi vill ha. gick upp och gjorde mig iordning och gick sedan dit. höll på till 14 tiden då mamma körde ut mig till Simona och Timjan. Känns som om det var evigheter sedan jag var där, och speciellt sedan jag red Simona. Men idag var det Timjan som gällde. Red ut tillsammans med Linnea på Simona. gick mycket bättre denna gång, men skrittade mest... sedan hände det inte speciellt mycket under dagen.

Skulle egentligen åkt ut och ridit Fendi idag, men det är så halt runt om där så det var ingen ide. han är ju barfota då han är unghäst så han skulle bara halka runt vilket vi inte vill riskera! får hoppas på bättre underlag nästa helg!

oförglömligt

Sitter och tittar igenom gamla bilder och videor på datorn. Vissa saker är verkligen helt underbara att se igen. att då se sånnt som man saknar så himla mycket. Tittade precis på videor när jag tävlar Slawer och gud vad jag saknar honom! <3 det är inget som jag går runt och tänker på dagligen precis. men nu när jag ser bilderna och viderorna så kommer alla minnen tillbaka... Han var verkligen en häst som inte alls var min typ men ändå så fastnade jag så mycket för honom, konstigt det där. Men huvudsaken är att hans lidande fick ett slut! om två dagar är det exakt 8 månader sedan du försvann.





Sista dagen/kvällen





Det enda som finns kvar av dig ligger på min hylla

Ridlektion

Ikväll var det ridlektion på Billsta! vi hade bomarbete samt lite sockerbitshinder och red hästen Marcello. Till en början gick det inte alls bra, tyckte att han kändes motvillig och bara ville dra iväg. men efter lite hoppning så mjukade han upp och började koncentrera sig lite bättre! blev då en jätte trevlig häst! :D

Sedan skrittade jag lite på Pantera barbacka, gick faktiskt bättre än jag trodde men ändå inte bra! men somsagt, hon är den svåraste hästen/ponnyn som jag någonsin suttit på!

Marcello

Pantera


Praktikdag 5

Idag blev det som sagt en nästan heldag på solvalla kliniken! Att raspa tänderna på russen/shettisarna var lättare sagt än gjort. Eller så kanske jag inte ska säga egentligen för vissa var riktigt snälla medan vissa stod på bakbenen och höll på! ;) kom sedan in ett par hästar då det gällde hältutredning och veterinärbesiktning ;)

Klar vid solvalla ca 13.00 då bar det av till ett stall där det också var hältor. sedan var det endast ett stall kvar med vaccination och sedan hem! var hemma ca 17.00! Riktigt lugn dag med andra ord

Praktikdag 4

Idag blev det en senare men lugnade dag! började ca 8.15 med att åka runt till olika hästgårdar och vaccinera, veterinärbesikta, hältor och tänder. Var klara vid 14.30 så då åkte vi hem till Andreas för att vänta till 18.15 då hans första patient för kvällen skulle komma. Det var en hund som skulle avlivas. första gången jag var med om det och trodde det skulle vara jobbigt men det var det inte, har ju inget band till hunden eller så. Sedan kom det två urgulliga Leonberger valpar som skulle vaccineras. Jag ville ta på dem hela tiden för deras päls var så ullig och mysig! Efter det kom det en hund som skulle göras ett ultraljud på för att se om den var dräktig. Även detta var väldigt intressant. Blev en riktigt lång dag då jag var hemma kl 20.00!

Imorgon blir det en tidig morgon, blir hämtad 06.45 då vi ska till solvalla kliniken. Vad jag vet så ska Andreas kolla tänderna på 8st travruss och sedan har har några hästar som han ska ta emot på kliniken! Är hemma ca 15-16.00! Sen ska jag vidare till billsta för att ha lektion så det blir en lång dag, hemma ca 21.30!

Praktikdag 3

Blev en lång dag igen, 07.30-18.00 men tiden har gått väldigt fort. På det första stället var vi hela förmiddagen så kanske var det som gjorde att det gått så fort. Idag har det varit lite annorlundare saker än tidigare. Idag har jag nämnligen fått se när Andreas skurit bort en stor böld på en hästs ben. Ni kan inte föreställa er hur stor den var, men det var den största jag har sett. Den hade tillkommit efter en sårskada. Jag hade tur som fick hjälpa till! :D Det var väldigt tur att jag inte är känslig för blod, för det var en hel del blodkärl som sprutade...

Annars har det varit ungefär samma saker som de andra dagarna men i andra stall såklart. imorgon blir det troligtvis en lång dag men får sovmorgon! blir upphämtad 8.15 och som det såg ut nu har vi några timmar ledigt under eftermiddagen. Sen ska jag med hem till andreas då han får hem lite smådjur på kvällen. kan tänka mig att jag är hemma runt 20.00 eller liknande. Men det är väldigt bra att få in lite smådjur under praktiken. på dagarna blir det bara häst.

Praktikdag 2

Idag blev det lite sovmorgon! Andreas kom inte och hämtade mig förrän ca 9.30 :D
Idag har vi varit runt i lite olika stall i södertälje, Nykvarn och Taxinge! var ungefär samma saker idag som igår. Dvs vaccinationer av häst och katt, raspa tänder, veterinärbesiktning, åldersbestämning, kolla föl ;) Det är så irriterande när man känner igen en människa men inte kommer på vart ifrån... det hände två ggr i två olika stall idag, riktigt störande!

Imorgon blir det en tidig morgon igen, blir hämtad ca 7.20 och jag tror att det blir en lång dag, men det märks imorgon! jag vet iaf att vi ska till stallet i enhärna som Falcon kommer från, så det ska bli kul att se hur han har bott innan han kom till ridskolan! :D Ska även till "mitt" stall imorgon och vaccinera pållarna!


Första praktikdagen

Som sagt så var det första praktikdagen idag och jag är helt slut! inte för att jag gjort något jobbigt precis. Men jag är trött iaf, fråga mig inte varför ;) kanske kan bero på att jag inte ätit något på hela dagen, eller jo. en knäckemacka. Men har åkt bil hela dagen till olika stall, vet inte hur många olika stall vi varit i men det var en hel del. Har fått se lite olika saker, vaccination av häst och hund, tandraspning och häst med feber!

Imorgon hämtar han mig 9.15 så blir lite sovmorgon. Vi kommer få att hålla till i södertälje/nykvarn området! ska först till srk och senare på dagen ska vi till ett fullblodsstall i nykvarn! är även mer planerat men kommer inte ihåg alla ;)

Praktiken

Nu har jag precis kommit hem från huset där jag och pappa har städat! fyfan vad äckligt det är att städa i tvättstugan! inget som jag vill göra om precis ;) Fick även tag på Veterinären Andreas idag, börjar ju min praktik hos honom imorgon. Han sa det att imorgon blir det bara häst, vaccination, häst med feber och lite annat. Lät på honom som om han tycker det är jätte tråkigt men jag tycker det ska bli kul att få åka runt och titta lite. men det blir en lång dag, ca 07.20-18.30...

Kommer ju vara olika tider varje dag beroende på vad han ska någonstans, men jag tycker att det ska bli spännande att få följa med och se lite allt möjligt!

Första ridturen

Idag var jag ute och red Fendi för första gången! jag visste att han skulle vara stor men hade inte föreställt mig att han skulle vara såååååå stor! haha
Han var väldigt lugn av sig samtidigt som han kunde vara väldigt stissig, men jag gillade honom! Red ut en sväng på vägen med Eva-Lotta som gick med och höll Linan. Pappa följde även med och gick med Lukas (hennes shettis)

Visst är han fin?






Avskedsmiddag/fest

Gårdagskvällen var grym! det blev avskedsmiddag hos Elina då hon drar till afrika på praktik i 3 veckor! Det blev 3 rätters middag, strippshow, jacuzzi och mycket trevligt folk! ;) dock slutade inte kvällen lika bra för vissa ;) Ett glas vin var det va? ;) hahah tror nog att hon smällde i sig stor del av den där vinboxen!




13 Januari

Idag var Simona helt fantastisk! det var så länge sedan jag red henne ordentligt på banan då Linnea och Victoria har ridit väldigt mycket och innan dess var det mest åkern som gällde! men idag gjorde jag det och hon lyssnade jätte bra på alla hjälper och hon ville verkligen jobba. tyvärr så kan vi endast rida på en volt och fyrkantspåret då det är plogat där, så kunde inte rida speciellt mycket. vilket var väldiigt tråkigt. det är när det känns så bra som man vill jobba med t.ex. öppna/sluta, skänkelvikningar, fram/bakdelsvändningar mm... samt GALOPPARBETE!

Men valde att avsluta efter ca 20 min och så fick Linnea rida lite. Även det gick bra, hon hittade knapparna efter en stund och allt  flöt på!


Diss

Måste säga att jag inte riktigt förstår varför man tillverkar en sån otroligt ful ridhjälm? enligt mig är det nästan snyggare att rida runt med en plasthjälm... Visst den kanske är jätte skön, men kunde man inte ha gjort en snyggare design på den då? visserligen var den inte så jätte dyr, men varför? kan väl inte finnas någon som tycker att detta är snyggt, eller?

Vad tycker ni?


12 januari

Dagen började med att tåget var försenat... väl framme i södertälje så märker man att bussen till skolan är inställd pågrund av Halka. Men som tur är så  får vi då ta taxi till skolan på SLs bekostnad! riktigt skönt! själva skoldagen har inte krävt speciellt mycket ansträngning. Har haft djursjukvård och Idrott! Som uppvärmning på idrotten tävlade vi (killarna mot tjejerna) om vem som byggde bästa snögubben, och jag kan ju säga det att våran var bäst!

Vi gjorde en snötjej, men ALLA detaljer, hahahah! sedan blev det att spela fotboll i högsnön, blev mycket skratt och fall! man ramlade nästan varje gång som man skulle sparka iväg bollen, riktigt roligt! :D

God natt

Nuuu är det dags att gå och sova tror jag, MEEEEN jag börjar kl 11 imorgon! om jag hade gått i en skola som låg mer centralt hade jag jublat, men då min skola ligger i skogen ute i ingenstans så måste jag ändå åka dit med 9 bussen... inte ett dugg roligt kan jag säga er!

Men en lite bättre nyhet är att jag nu berättat för Eva om Fendi! min plan är att jag ska hinna med simona en dag i veckan ungefär, känns konstigt att bara sluta, har ju trotts allt haft henne som "min" i 2,5 år nu... Men det är skönt att jag kan åka dit när jag vill liksom, och så småningom kan jag nog rida ut på Fendi  tillsammans med Eva och Timjan eller Linnea och Simona! :D

Men nu ska jag sova, natti!

Ledig

Sov ut idag, vilket var riktigt skönt! är så härligt att vara ledig på en vardag för då är det inte massor som man måste hinna med,  man kan bara ta det lugnt! Eva kom iaf hem igårkväll så nu behöver jag inte åka ut till stallet varje dag!

Ska ut dit vid 3 tiden idag, prata med eva om hur det gått och lite sånnt! wish me good luck! ;)

10 Januari

Skoldagen gick hyffsat snabbt för att vara första dagen efter lovet ;) Denna vecka är väldigt skön!

Måndag:
skola + stallet
Tisdag: Ledig + stallet
Onsdag: Skola + julstädning hos farfar
Torsdag: Skola
Fredag: Ledig + ridlektion
Lördag: förhoppningsvis ut till "nya" stallet ;)

Linnea och Victoria följde med ut till stallet vilket var väldigt skönt! vi hjälptes åt med stallet och sedan red och jag linnea lite på ridbanan. kan inte minnas när jag red simona på banan sist, men det märktes att vi inte ridit dressyr på länge. avslutade med att rida lite barbacka så de fick se hur hon betedde sig :)

Fördomar inom ridsporten

Tog detta från dressyrmupparna, tyckte det var lite roligt att läsa om alla fördomar som finns inom ridsporten. En hel del stämmer ju faktiskt! ;)

Dressyrryttare
Rider aldrig ut
Rider alltid med skarpa bett och sporrar
Är rädda för att hoppa
Det dyraste är det bästa
Är bitchiga och otrevliga
Ser ner på de som tävlar på lägre nivå
De tycker att Pikeur är det ända rätta och ingenting annat
De älskar att rätta andra, men klarar inte av att själva bli tillsagda
De älskar att skryta om tävlingsframgångar och hur hög ridbarhet deras hästar har


Hoppryttare:
Rider aldrig dressyr och tycker att det är tråkigt
Är märkes fixerade
Rider alltid hästen bakom lodplanet, när de väl rider hästen i form
Kan inte rida utan en massa hjälptyglar och speciella bett
Är oseriösa och flummiga
Kan inte sitta i en dressyrsadel och måste alltid ha korta läder
Bryr sig bara om hinderhöjden



Isisryttare:
Tycker att deras gren är den allra svåraste bara för att de har två extra gångarter
Islandshästen är den enda rätta rasen som alla borde ha vilken gren de än rider
Ryttaren är 2 meter lång och väger på tok för mycket

Ponnymammor:
Blir galna när det inte går bra för deras barn
Står inne på framridningen och gapar
Är alltid griniga
Stammisar i sekretariatet 
Älskar att skryta om sina barn och ger blickar till de ryttare som rider bättre än det egna barnet



Travmänniskor:
Tänker bara på pengarna hästen ska springa in
Kuskarna är arga gamla gubbar 
De selar och spänner hårt 
Lägger sig bakåt i sulkyn och sliter om hästen galopperar



NH/trick/horsemanshipmänniskor:
Älskar att leta fel och påpeka hur man egentligen borde göra för att lösa problemet
Tror alltid att de vet bäst
Tycker att alla som rider är djurplågare
Deras sätt är det enda rätta
De måste använda sig av godis


Ponnyungar på hopptävling:
Låter mamma gå banan.
Hoppar på fart.
Rider med pessoabett, martingal och vill så gärna hoppa fram med gramantygeln på.
Måste ha GPA och Tretorn samt matchande luva, schabrak och skydd i en cool färg för att sticka ut, dock har alla det.

Gymkhanaryttare:
Har alltid pyttesmå ponnysar.
Rider alltid med pessoabett.
Ponnysarna är gamla och ouppfostrade.
Skabbig utrustning.

Ponnyungar på dressyrtävling:
Gråter på framridningen om hästen inte kröker på nacken.
Kan inte reglerna på framridningen, speciellt inte högerregeln.
De kan inte avgöra hur ritten var förns de sett procenten, utifrån det bestämmer de hur det gick, och vad som gick bra eller dåligt. Vann de gick det självklart sååååå bra, blev procenten dålig var också ritten dålig, trots att de var nöjda innan de såg resultatet.

Ridskoleryttare:
Det är viktigt att vara den bästa skötaren.
Jofahjälm, gummiridstövlar, säkerhetsväst och tygvantar med noppror.
Kan inte rida en häst på tygeln.
Hatar teorilektioner.
Försöker alltid vara först på plats innan lektionen för att få välja häst först.
Blir jättesura när någon annan rider sköthästen.
Hatar att smörja.

Ridtravare:
De lär sig inte att fatta galopp, och gör de det tar de alltid vänster.
De skänks bort gratis eller säljs för en liten summa när de inte duger på travet.
Köps av orutinerade ryttare som tar "det billigaste" dom kan hitta.
Kan inte gå i form.
Rids med pessoabett och graman.

Ponnypappor:
Kör, bär och betalar.
Dagens problem är hur man ska parkera för att snabbast komma från tävlingsplatsen.
Tillbringar dagen i kafeterian.
Tycker att alla hästar är jättefina och blandar ihop sitt barns ponny med någon annans.


Skogsmullar:
Älskar Börjes.
Tycker att allt förutom att rida i skogen är fel, fel och fel.
Rider alltid med bomlös sadel.
Tycker att ridstövlar är överskattat och obekvämt.
Rider alltid utan nosgrimma eller bettlöst.
Bekvämlighet kommer alltid före utséendet.
Har alltid bruna/mörkgröna kläder till både sig och hästen.
Låter alltid hästen vara "fri" och rider den aldrig i form.

inget internet - ingen uppdatering

vårt internet försvann  i fredags, därav den dåliga uppdateringen! Men i fredags var jag på billsta hela dagen 8-21.30... hjälpte Lotta i stallet och sen hade jag ridlektion. Red ponnyn Helga och hon var jätte mjuk och fin!
Hon blir lätt väldigt trippig så det förvånade mig att hon var så pass lugn och mjuk som hon var. Victoria och Linnea tog hand om stallet hos Simona idag vilket var väldigt skönt!



I helgen i övrigt har jag och sabina ridit ut på Simona och timjan, en riktigt mysig vintertur! I Lördag blev det middag hemma hos Jenny då hon fyllde 19 och sedan utgån på femfemnoll! vilket var en riktigt lyckad kväll! :D

Söndagen tillbringades i soffan med att titta på gossip girl! har missat så mycket så håller på att kolla om från början nu för att hänga med ;)  Var även ute i stallet och skulle rida, men vägen till ridbanan var så hal så det gick inte...

Nu har skolan börjat och det är inget att se fram emot, men det är endast en vecka sedan är det 8 veckors praktik! 2 veckor hos Andreas, veterinär i järna. och sedan resterande 6  veckor på akalla 4h gård, där jag varit tiidigare.

Ridning

Igår red jag Simona på åkern tillsammans med Sabina på Pantera. kändes riktigt mysigt att rida simona igen, var över en vecka sedan! ;) men jag tyckte att hon var lydig så det var bra! Victoria och Linnea kom ner och tittade lite samt tog lite bilder som kommer upp här senare idag ;)

Nu ska jag snart ut till stallet igen, men det snöar ju så jävligt så kommer få gå och det kommer vara jobbigt att rida i snöstormen... Menmen pållarna behöver gå...

Dagens ridtur

Idag red jag ut på Timjan tillsammans med Linnea (ny medryttare) på simona. det var första gången hon red ut på Simona så det gick väl lite sådär, men simona är väldigt svår så det gäller att  träna på att rida ut så lär man sig tillslut.  första gången när vi skulle börja trava så stack hon iväg i full fart, jag försökte hålla in timjan så hon inte drog efter, men det gick inte så bra. hon bara bockade som en tok så det var bara att låta henne springa på. Samma sak andra gången simona stack iväg, men då bockade hon värre så var tvungen att släppa igen för att inte ramla av. Linnea fick stopp på simona precis innan en bom, men grejen var den att simona svängde så snävt så hon hängde inte med. åkte istället av åt andra hållet rakt in i en snöhög :P Men hon landade mjukt och verkade inte bli rädd så det var jätte skönt!

Känns så otroligt bra att jag hittat två nya ryttare till simona som dessutom tillhör samma familj. Ena är intresserad av att rida på banan och den andra är intresserad av bana och uteritter, perfekt!

Timjan

bowling

Gårdagskvällen var riktigt revlig! började med att Jenny åkte runt och plockade upp alla för att åka till Heron City och spela bowling. Började bra för mig, men sedan gick det sämnre :P Jenny den jäveln satte 4 strike på raken, ingen fattar hur hon lyckades, hahaha!

När vi bowlat klart köpte vi läsk och godis för att åka hem till Madde och titta på film! Blev mycket skratt, så härligt! Kom hem vid 1 tiden, och då var det väldigt skönt att krypa ner i sängen! ;)

Bortglömd

Idag blev det som sagt Billsta med Helena! Lite konstigt att tiden går så fort när man bara mockar hela tiden? ;) Hon fick iaf rida sin efterlängtade Emmy medan jag red Falcon! Allt gick bra, men blev lite kallt efter att man ridit. Vi åkte sedan till "mitt" stall och mockade, fixade hö, fodrade samt kollade så att hästarna mådde bra! Det verkade inte vara något större fel på hästarna, förutom att de båda led av pms eller något liknande.

Påvägen hem får jag höra att mamma precis kommit in till södertälje för att handla på Ica Maxi. Vilket inte alls var bra för hon har min nyckelknippa med nycklar både hem till henne och pappa. så nu blev jag utelåst. Grannen hade en nyckel så gick dit, men han var såklart på jobbet. Erbjöd sig att åka hem för att lämna nyckeln men kändes dumt när han jobbar inne i södertälje. satte mig på trappen för att vänta men då blir jag utskälld av Daisy som står på andra sidan dörren och undrar vad det är för idiot som inte kommer in... Slutade med att jag gick hem till farfar och här sitter jag nu! ;)

Ikväll blir det förhoppningsvid bio med Helena, Jenny, madde och några fler kompisar till Jenny. det är nämnligen så att Jenny fyller år idag, så grattis till henne!

Fendi

Här kommer en bild på Fendi från när han var liten ;)


Fendis Pappa, First Wish



Fendis Morfar, Furst Heinrich

Hemlisen avslöjas

Som ni vet så letar jag en ny häst att rida, och har gjort det ett tag nu. För er som är nya läsare kan jag säga det att jag absolut inte  slutar för att jag inte tycker om Simona. hon har fått en stor plats hos mig, men jag känner att jag vill komma vidare och göra något nytt.

Har under helgen provridit ett Fullblod som står i Järna. Den var helt underbar men den fick inte hoppa för den hade pålagringar i frambenen. har nu funderat lite och bestämde mig för att inte börja på honom. Under helgen har jag även fått en Mail från en tjej som jag ridit hos tidigare. Hon har en unghäst på 3,5 år, halvblod, ca 175 cm hög. Han är inriden men inte utbildad. hon frågade mig om jag skulle vilja hjälpa henne med det. Alltså att jag rider hästen men hon står på backen och är instruktör. Jag tycker det verkar som en jätte rolig utmaning. Jag har ingen som helst kunskap om att utbilda hästar så det ska verkligen bli jätte roligt! Men kommer inte att börja rida den hästen förrän i mitten av Januari.  Eva som har Simona är bortrest nu, så måste prata med henne och lite så.

Men den här hästen ska jag rida ca 2 ggr i veckan, så kan kan fortfarande åka ut till simona 1-2 ggr i veckan om jag så skulle vilja det. Men pratade med Victoria och Linnea idag och de är väldigt intresserade av att rida Simona så det känns väldigt bra. Min fasa har alltid varit att lämna simona och att hon då bara kommer att stå i hagen hela dagarna.

Stall helg

Lördag:
från och med idag har jag hästarna varje dag fram till den 11 Januari, roligt men lite jobbigt att åka ut och ta hand om båda hästarna varje dag. Idag följde Victoria med, en tjej som ska bli medryttare på Simona. Hon red Simona på banan och jag Timjan. Timjan hade stått i en vecka så hon var väääldigt pigg! hon flög upp i luften flera gånger och bockade som en tok. Men det var en traktor som höll på vid vägen och så satt Daisy vid ett träd intill, så det var nog inte bara det att hon var pigg som gjorde att hon blev så tokig ;) Men sedan blev hon hur fin som helst, jobbade på jätte bra! det som var så synd är att ridpanan är plogad på ett sånnt konstigt sätt. det är ett upp plogat spår runt om, men sedan är det stora vallar i mitten av banan, så man kan inte lägga volter eller så "/

På kvällen kom Moa och gjorde mig sällskap, inte för att hon var så sällskaplig. hon satt framför sin dator och jag tittade på Heroes ;)

Söndag:
Red Timjan på banan idag med, medan Victorias dotter Linnea på ca 14 år red Simona. det var första gången hon red simona, men tanken är att både Victoria och Linnea ska rida Simona. Gick jätte bra för henne och Simona verkade gilla henne jätte mycket. Timjan var dock inte på humör idag, hon stannade bara och skulle sparka mot skänkeln varje gång jag kom förbi öppningen ut från banan. Men ska ta och rida ut på henne i veckan och hoppas på att det går bra. då ska även Linnea rida ut på Simona för första gången. det är skön att hon inte verkar vara rädd av sig ;)

Imorgon:
Ska  jag till billsta tillsammans med Helena och hjälpa Lotta i stallet. Ska bli riktigt trevligt då det var längesedan! :D

årsskiftet

Nyår spenderades hemma hos Helena med Madde och Jenny! till 12 slaget åkte vi in till centrum för att titta på fyrverkerierna. Tycker inte att det var speciellt mycket i år, men lite var det iaf! men kan ha varit pågrund av att det snöade så jävligt! ;)

Drog sedan vidare till någon som Jenny kände och stannade där ett tag.

Hur spenderades just ditt nyår? ;)

RSS 2.0