Horsemanship ist för ridning

Då jag inte kommer att kunna rida på ett tag, så måste jag kunna jobba med hästar på något annat sätt annars kommer jag bli galen. Det går inte att bara vara ifrån hästarna i ett halvår för att man inte kan rida. har då läst en del om grunderna inom Horsemanship och har bestämt mig för att göra med med Simona. Tror dock att hon kan en del av dessa övningar redan, men det var länge sedan de tränades!

Som jag sagt tidigare så är Simona en väldigt snäll häst, men som säkert i grund och botten bestämmer väldigt mycket. Men då hon är så pass snäll och smart så märker man inte riktigt det, förrän när man rider ut. Ett exempel är det där med att hon sticker, en häst som vet att den inte bestämmer och känner sig trygg med ryttaren ska helt enkelt inte sticka, det är grunden. Därför har jag valt att prova horsemanship med henne. Det som är inklippt här nedanför är grunderna som jag tänkt börja med, och sedan jobba vidare utifrån det.

Vad tycker ni, låter det som en bra idé?



Grunderna i Horsemanship

"Gå fram: Ställ dig 2-3 m framför och mot hästen. Gör dig liten, backa lite, titta ner och tag hem på grimskaftet. Så fort hästen bara tänker framåt släpper du på linan. Händer ingenting gör du det lite mer obehagligt genom att ta hem på linan men kom ihåg att hela tiden ge eftergift så fort du känner en tanke eller rörelse framåt från hästen. Beröm med hand och röst när hästen är hos dig (ej närmare än 50cm [se nedan under stanna]), se inte hästen i ögonen (bekväma platsen).

Ryggning: (samma princip som ovan fast tvärt om) Gör dig stor och dominant och kanske hotfull; se hästen i ögonen och tag ett litet steg framåt och om inget händer viftar du med grimskaftet. Är hästen ”på dig" så dunka den på bogen med knytnäven och sker inget ändå så ge den ett knä eller ett lätt rapp med grimmskaftet.. Har du en häst som kan tänkas sparka eller bita så gör du övningen med distans och använder enbart grimskaftet (skaka, rappa). Det viktiga är att ökningen av obehag sker ganska snabbt och om möjligt intuitivt men inte i ilska. I början behöver eftergiften inte vara sekundsnabb men så fort hästen ryggar lite på små tecken så återgår du till normal eftergift dvs. slutar med obehaget inom en sekund.

Stanna: Precis som med ”gå fram” och ”rygga” så är första hjälpen din egen kropp. Låt hästen gå fram enligt ovan; stanna, sträck upp dig och se hästen i ögonen, behövs det så visa en handflata. Stannar inte hästen så påbörja en ryggning enligt ovan men avbryt så snart hästen står still. Släpp ned grimskaftet, andas ut och titta ned.

Först när hästen kan gå fram, stanna och rygga kan du börja leda den. Enda skillnaden är att hästen nu ska vara i axelläge. Är den för långt fram så skakar du på grimskaftet eller kör du en hel ryggning enligt ovan.
Är den för långt bak markerar du med grimskaftet att du vill få fram den. Är du osäker på hästen så gå tillbaka till övningarna: Gå fram, rygga och stanna. Annars provar du att få fram hästen genom att slå dig själv (lätt) på ryggen med grimskaftet eller bakåt-rikta en fot mot hästen (utan att beröra den) eller, bakom din egen rygg, klippa till med grimskaftet på hästen samtidigt som du ändrar riktning från hästen och går vidare.

Stannar inte hästen när du stannar så skakar du linan. Hjälper inte det så kör du en hel ryggningsövning enligt ovan (utan ilska).

Låt hästen vara ifred när den gör rätt. Titta bara dit du ska som den ledare du är. Tänk också på att du har två hästar i en, träna bägge sidor !

Om man inte kan leda en häst skall man vara försiktig med att rida den.
Grunden bygger du på marken och inte i himlen.

Still----laaa !
Om du lär hästen att stå still har ni nytta av det i nästan alla situationer framöver.
Börja i inhägnat område. Förbered hästen genom övningar som gör den mentalt avslappnad och medgörlig.
Släpp sedan grimskaftet rakt ned och använd ett lugnt röstkommando tex 'Still---laaa'. Gnugga pannan, gå runt och stryk hästen med händerna, gå ifrån lite, gå en större och större cirkel runt hästen osv. (I början går du ofta tillbaks och stryker).
Varje gång hästen flyttar en hov korrigerar du snabbt tillbaks till utgångsläget med hjälp av grimskaftet (som du sen släpper rakt ned tillsammans med ett 'Still---laaa'). Efter ett tag tröttnar hästen och kommer att stå still; se bara till att inte du tröttnar först, det kan vara väldigt tålamodsprovande så ställ in dig på ett långt och envist pass.
I fortsättningen kommer hästen att stå still när du släpper grimskaft (eller delad tygel) rakt ned. Hästen kommer att testa dig och då gäller det att alltid korrigera om den så bara flyttar en hov.
"

 

Detta är mitt mål!!!




Kommentarer
Postat av: Ina

Ja, Det skulle jag ha gjort om jag var du :)

2011-04-21 @ 11:56:45
URL: http://hoarsely.blogg.se/
Postat av: Emma

Natural horsemanship rekommenderas, men tänk bara på att det är en filosofi och inte en träningssak :) Det finns dock mycket olika övningar som många nh människor använder sig av, men som sagt måste man även ha nh-tänket där :))

Jag strävar själv efter nh filosofin med min häst :)

2011-04-23 @ 20:44:12
URL: http://armonios.blogg.se/

Kommentera:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0