Förslag på lösning?

skulle  vilja veta vad ni tycker om mitt problem, är glad om jag får så många olika förslag som möjligt då allt känns hopplöst just nu...

Jag har ett ganska så stort problem med Simona. Det är en arab (men hon är mer som en vanlig ridhäst att rida, inte sådär studsig som de flesta araber är). När jag rider på banan går allt bra, då använder hon sin energi till att jobba, men är vi rider ut så kommer problemet... i skritt och trav går det bra (oftast) men hon har en tendens  att gärna sticka i galoppen. och det är inte så att hon sticker och sen får man kontakt.  utan hon stänger av helt och bara drar järnet... ibland känns det jätte bra i traven och man provar galopperar, och så känns det bra, men sen så vänder det tvärsnabbt och hon bara drar och man får ingen som helst kontakt. Det som är så svårt är det att hon visar inget tecken innan som gör att man förstår att hon sticker. utan direkt när man känner att hon drar så är det kört....

det är jätte tråkigt att inte kunna galoppera på sin häst ute i skogen när man vet att det är det bästa hästen vet. jag har provat med skarpare bett, men då stänger hon av ännu mer... vet verkligen inte hur jag ska gå vidare med problemet. kan inte rida ut med kompisar då hon drar iväg direkt när den andra hästen hetsar eller kommer före...

Har tidigare haft olika nosgrimmor på henne, men sen tog jag bort nosgrimman då det ändå inte gjode någon skillnad. sen började jag rida med martingal så att hon inte kunde slänga upp huvudet och dra, och det gick suuuper, men sen lärde hon sig hur hon skulle göra för att kunna dra ändå... tog då till nosgrimma och hon blev superkänslig i munnen, räckte med att pilla lite med fingret så hejdade hon sig och kunde galoppera långa sträckor utan att hon drog och hon verkade nöjd. men nu har hon lärt sig att komma undan även det...

skulle vara jätte tacksam för vad ni tror skulle hjälpa, för vet verkligen inte hur jag ska gå tillväga...

Kommentarer
Postat av: Madde

Du kan testa att variera bett/nosgrimma hela tiden och galoppera några steg, sakta av och sen galoppera några steg igen så att hon inte hinner dra iväg :)

2011-04-23 @ 17:14:25
URL: http://maddewestergard.blogg.se/
Postat av: Martina

Sånt där är ju ganska svårt, brukar krävas olika lösningar för olika individer! Men det verkar som att det blir värre om man försöker ta till strängare metoder!? Tänkte på det du skrev med bettet och så :)



Jag vet ju inte hur du lägger upp dina uteritter, men om du försöker att hela tiden fokusera på dig genom att göra olika moment ute också, alltså mycket tempo växlingar, övergångar, rygga, sidvärtsrörelser m.m. fast att det kanske inte ligger för mycket krav bakom. Hon ska ju inte tröttna på att lyssna på dig men ändå bara så det får henne att tänka på nått annat än bara framåt.

För skritten och traven ligger ju mycket i grund för hur galoppen blir :) Sen om ni får en bra galopp där du känner att hon lyssnar, galoppera då bara en kort sträcka och beröm! Sedan får du nog försöka känna genom traven om ni kan galoppera igen eller ifall hon är för framåt redan där. Då kanske den korta galoppen räckte för denna gången.

Sen brukar det vara ganska bra att sätta upp en bestämd plats att tex. vid det trädet ska det vara trav, vid den stenen ska det vara skritt osv. Omedvetet brukar man då bli bestämdare i sitt kroppsspråk och det har funkat ganska bra vissa ggr för mig :)



Dock kanske du redan gör såhär nu, och annars vet jag inte! Så svårt när man själv inte fått känna på hur det känns när hon sticker :P

2011-04-23 @ 17:37:57
Postat av: Emma

Försök först att ta reda på varför hästen gör som den gör, mycket lättare att lösa problemet om man vet grunden till problemet.



Eftersom att det bara händer vid uteritter så tror jag inte att hästen har ont eller liknande.

Så försök ta reda på anledningen först! Och skarpa bett och hjälptyglar är ingen lösning till något problem! Det fungerar aldrig i längden.



Du måste gå till botten med problemet och lösa det därifrån.

Men arbete från marken, gå ut och gå med pållen, longera eller tömkör där du brukar rida kanske skulle vara en bra ide? Få hästen lugn och uppmärksam på dig genom att vara rättvis, konsekvent och intressant.



När det går bra ifrån marken kan du ju sitta upp och skritta och så ökar du tempot gradvist, när det går bra i skritt kan du gå vidare till trav och går det bra i trav kan du gå vidare till galopp, you name it.



Som sagt, håll hästen intresserad och fokuserad på dig, det kan du göra genom att hela tiden be om olika saker så du får igång hästens tänk, du kan be om fram och bakdelsvändningar, öppnor, slutor, skänkelvikningar och allt möjligt. Och glöm inte berömmen när hästen gör bra ifrån sig, beröm hellre för mycket än för lite. och smek hästen istället för att "klappa" den.



En fråga nu, om hästen sticker iväg, tar den bettet då också? En gång red jag en häst som stack och hade bristande respekt, då styrde jag in på en liten volt, då hade hon inget annat val än att sakta in. Tror du det skulle funka på din häst eller stänger din häst av helt och hållet?



Annars kan du ju också testa att göra mycket vändningar, vändningar brukar få de flesta hästar att börja tänka, med vändningar menar jag att du byter riktning flera gånger. Detta kan du göra både i förebyggande syfte och när hästen stänger av (Om du i alla fall kan bestämma riktning när den sticker iväg)



Och en sak till, var alltid lugn, stressa inte upp dig eller bli arg, för det känner hästen av och allt blir genast mycket värre. Du ska vara hästens trygghet och hästen känner sig inte trygg med dig om du blir arg eller rädd.



Det är alltid svårt att försöka hjälpa till när man aldrig träffat hästen eller när man inte vet hur den är annars. Men som sagt, hitta problemets grund så blir det mycket lättare. Hoppas det löser sig. Lycka till :)

2011-04-23 @ 20:41:56
URL: http://armonios.blogg.se/

Kommentera:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0