Löslongering

Läste precis detta inlägg och kände då att det är helt emot vad jag känner inför löslongering. Personligen tycker jag att löslongering inte är sämre än att longera med en lina, en häst kan bralla precis lika mycket om man har den på en lina eller utan. Om man står i mitten och hästen springer på en volt, fast i linan och börjar bralla så är det inget man kan göra för att den ska sluta. Visst man kan skaka på linan och försöka störa hästen, men vill den bralla så gör den det ändå.

"Man hör ju på namnet att det inte är longering. En häst som springer runt i ett ridhus/bana longeras inte.
De är med lina den longeras.
"

Det här tycker jag låter helt knasigt. vadå man hör på namnet att det inte är longering. Om man har en häst som lyssnar på kommandon såsom halt, skritt, trav, galopp, öka, minska så varför kan man då inte longera den utan en lina? Förstår inte riktigt vad hon då menar att longering är. Man känner sin häst och vet om den klarar av att göra det man säger även om den inte sitter fast. Att longera utan lina tycker jag visar att hästen vill arbeta trots att den är lös och kan springa iväg och göra något helt annat om den vill. Om man vet med sig att man har en sådan häst som smiter ifrån arbete om den inte måste, ja då är kanske inte löslongering är det bästa alternativet.

"Spänna in hästen och sen låta den springa. Den får ju bara motion men ingen muskelträning. Hästen måste ju först och främst hitta sin egen balans i hela kroppen för att ens kunna börja arbeta."

Förstår inte riktigt vad personen i fråga menar med detta. det är ingen skillnad ifall du har den på lina eller inte. en häst får ju inte mer muskelträning för att den sitter fast på en lina än om den är lös? jag håller helt med om att hästen måste först och främst hitta sin egen balans för att kunna arbete, men ännu en gång så gör det ingen skillnad om den är på lina eller ej? eller är det bara jag som är ute och cyklar?

Tycker även att det ser farligt ut när inspänningstyglarna är så lösa och dinglar. Tänk om hästen får fnatt och råkar sticka in ett ben där och sen är det kört liksom.
Hästen springer och rycker sig själv i munnen. Ska man bygga upp muskler och kondition ska man göra på det hedliga gammla settet UT OCH GÅ OCH KLÄTTRA I SKOGEN!
Det spelar ingen roll vad de är för bett man har ett ryck i munnen känner hästen gott och väl med vilken bett typ som hälst."

Klart hästen kan fastna med ett ben i inspänningstygeln, men det är något som man själv får känna av. har man en häst som man vet är lite busig av sig, ja då kanske man ska ha den på lina för att ha lite bättre koll. det med att hästen springer och rycker sig själv i munnen spelar heller ingen roll ifall den är på lina eller ej! jag skulle snarare säga att det är skönare för hästen att vara utan lina då linan drar och rycker lite i bettet den med. Det du menar med det sista är ju egentligen att man inte ska longer alls utan man ska istället få ut och klättra i skogen, men vad har det med löslongering att göra?



Kommentarer
Postat av: Erica

Om du inte märkt de så handlar med eller mindre hela inlägget om UNGHÄSTEN !!!!!!!!

och inte häst i allmänhet.

2011-01-25 @ 16:36:57
URL: http://hastocherica.blogg.se/
Postat av: Erica

Men texten rör sig om unghästen och inte longeringen enskilt. Du har ju för vrängt texten så de är om longering och vanlig häst som vilken häst typ som hälst. Vilket inlägget inte handlar om.

Och skillnad är de Lina och utan är inte de en skillnad ?

Klart man kan stoppa en häst som bockar och har sig på lina funkar galant på Florencia.

2011-01-25 @ 19:17:25
URL: http://hastocherica.blogg.se/

Kommentera:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0